Більше двох років триває боротьба селян з беззаконням на Тернопільщині

17 февраля 2011 г. в 11:46

На Тернопільщині люди впевнені, вони самостійно розкрили злочин. А от міліція його не хоче бачити принципово. На їхню думку правоохоронці звинуватили у крадіжці невинного, а злодії досі продовжують гуляти на свободі. Вже два з половиною роки триває боротьба за правду.

 
Два з половиною роки тому будинки Олександра Карпенко і його чотирьох сусідів пограбували. Злодії шукали метал: руйнували печі, зривали замки, виносили залізо.

Того дня в хуторі Богданівський пограбували п'ять будинків. Найбільше постраждав Олександр. Злодії винесли гаражні ворота, електро- та чавунні плити.

Небажані гості зразу привернули увагу мешканців глухого хутора. Чужинці тут велика рідкість.

Карпенко:
Подзвонила сусідка, сказала, що в хату залізли злодії. Як сказала: зранку слідів проникнення не було. Потім білий мікроавтобус Віто заїхав в ліс, простояв 2 години. Після того як він поїхав вона прийшла подивилась, побачила, що зникло, сталася крадіжка.

Селяни говорять - білий мікроавтобус Мерседес бачили біля різних будинків з першої дня до п’ятої вечора. Ростислав Бойко не тільки запам'ятав номер машини, а й добре розгледів водія та пасажирів.


Бойко, сусід:
Приходжу до хати, в хаті розбито всьо. Отак буфет стоїть, ручки повідривані, ото що відкидати сажу.


Чоловік почав по мобільному викликати міліцію за що ледве не попрощався із життям.


Бойко, сусід:
Як почули вони, що я викликав міліцію, вискакують, потом розвертають машину і на мене. Я смикнув в ті двері відкриті на подвір'ї і поїхали.


Наступний, хто бачив грабіжників, був Андрій Сидор. Його здивувала поведінка водія мікроавтобуса - чоловік помітно нервував.


Сидор, сусід:
Туда дуже тяжко заїхати, там тупік такий. Там взагалі рідко хто їздить.
-Це вас здивувало: чому туди попали чужі люди?
Так, тому що біля лісу. Страшно так стало. Думаю, чого там їздити бусом, тому що туда ніхто не їде крім тракторів.


Бойко, сусід:

Дуже була гружона, бо як тікав, їхав до гори зі скоростю, то навіть сусідка Галя чула, дуже страшно калатало. Там желізо було дуже много.


Поки їхала міліція місцеві провели своє розслідування. Люди зібрали покази свідків, сфотографували сліди від протекторів, записали номерні знаки автомобіля, склали портрети підозрюваних. Раділи, що допоможуть слідству і очікували подяки від правоохоронців, але склалося не так, як гадалося.


Карпенко:
Від працівників райвідділу вимагалось тільки провірити на причетність до злочину даний бус, що вони не зробили в свою чергу. Моя думка, що тут є особиста зацікавленість працівників райвідділу, тому що один з цих грабіжників був син голови сільради Романова села.


Олександр говорить - правоохоронці з відповіддю не поспішала і врешті заявили, що кримінальної справи не порушать і хто вкрав стільки металу не знають. Крадіїв, яких бачило півсела, міліція не затримала, натомість притягнула до адміністративної відповідальності неповнолітнього.


Карпенко:
Навіть по самим поверхневим підрахункам це приблизно кілограм 200. Написав, що він за один раз доніс до села, а це кілометрів 5-6 до Кам'янок. 200 кг він на плечах заніс.


Юрію Твардовському два роки тому було 16. Хлопець каже, колись він не порозумівся із міліцією. Того разу його викликали і наказали підписати якісь папери. Пояснили, що це йому нічим не загрожує, треба просто сплатити штраф у 50 грн. і всі проблеми відпадуть самі собою.


Твардовський:
Вони там написали. Давай, кажуть, підписуй. Я кажу, нічого не брав. Один підійшов, дав підзатильник.


Водій мікроавтобуса – машини, яку тоді бачили в селі – каже, що дійсно був на хуторі з братом, але не крав метал, а шукав лісника. Чоловік говорить – у нього дійсно є свій бізнес (Назар Козак  займається металобрухтом), але машину вже продав і до жодних крадіжок не причетний.

 

Козак, водій: 
Ми зупинились зайшли в хати, зайшли через калітку, почали кричати, господаря кликати, щоб запитати де поїхати. Тут ззаді заходе дід, начинає кричати: злодії, я викликаю міліцію. Почали кіпішувати, втекли.


В Підволочиському райвідділі міліції більше п'яти разів виносили постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, стільки ж її скасовувала районна та обласна прокуратури. Останню відповідь від них Олександр отримав в березні минулого року і справа чомусь затихла.


Карпенко:
Конкретно мені ніхто нічого не може сказати, конкретно не можуть дати відповідь. Просто не займаються цією справою.


З'ясувати в райвідділі міліції на якому етапі знаходиться справа неможливо. Кажуть, змінилось керівництво, тому коментувати ситуацію не будуть.


Віктор Сніжок, заступник начальника Підволочиського РВ міліції:
Я коментувати не можу, тому що провірку особисто не проводив.


В прокуратурі знімальній групі зрештою пообіцяли - справу поставили на контроль, протягом місяця її доведуть до кінця, а винних у зволікання притягнуть до відповідальності.


Іван Антюк, прокурор Підволочиського району:
За наслідками проведеної нами перевірки даного матеріалу було встановлено, що перевірка проведена поверхнево не в повному обсязі.


 Ми перевіримо цей матеріал і в тому разі, якщо будуть якісь порушення зі сторони міліції нами будуть вжиті заходи до притягнення працівників міліції до відповідальності.

 

Більше двох років триває боротьба селян з беззаконням на Тернопільщині 


Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19,20 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv



 

EXMO affiliate program