Трьом жителям Львова, яких покусав пес, вдалося довести свою правоту

18 января 2011 г. в 09:57

Трьом львів'янам, яких покусав бійцівський пес, вдалося довести свою правоту. Згідно із рішенням суду, власник собаки має відшкодувати постраждалим моральні й матеріальні збитки. В українських реаліях це - унікальне рішення, запевняють правозахисники.


Юра Вальничок, постраждалий:
- Він гриз руки, потім побачив, що хотів лиця дістати, зупинився, і подивився на мене зверху, і вкусив. Пізніше кусав руки, потім бачу, що руки дуже сильно гризе, почав ногами відкопуватися.

Пані Оксана тоді кинулася рятувати онука. Пес покусав і її. Врешті жінці з хлопцем вдалося втекти від тварини. Та собака не вгамовувався, і шукав свіжої жертви - теплого літнього вечора у дворі було чимало дітлахів. Ярослав з гордістю згадує: це його батько зарізав розлючену тварину.

Ярослав, свідок:
- Тато кричав давайте ножа, давайте ножа. Люди були в паніці, не знали, що робити. Потім в паніці хтось приніс ножа, і все закінчилося на цьому.

Перш ніж зарізати некерованого собаку, Володимир якийсь час боровся із ним. Тож постраждав найбільше - довелося лягти до лікарні.

Юра Вальничок, постраждалий:
- Під час боротьби хтось підкинув ніж, тому що під час боротьби не було можливості підійти. Підкинули ніж, і я наніс йому ножове поранення.

Пана Володимира, Юрка та його бабусю Оксану суд визнав постраждалими - власниця собаки має виплатити кожному із них матеріальну компенсацію від 2 до 5 тисяч гривень. Довести справу до суду було вкрай складно, розповідає пані Оксана.

Оксана Пущаловська, постраждала:
- Для нас був найважчий етап, коли нам потрібно було зафіксувати міліцією оцю подію. Потім здати документи в міліцію. Це ми відчували надзвичайно великий тиск. Небажання правоохоронних органів нам допомогти.

Спочатку постраждалі не мали наміру судитися, та їх обурила поведінка власників пса.

Галина Вальничок, мати постраждалого:
- Не дочекавшись ніякого телефонного дзвінка, з тим, щоб попитати, як, що, до чого, ми почали собі думати. А чому така людина має залишатися безвідповідальною? Мені це рішення принесло просто моральне задоволення.

Це унікальне для України судове рішення, запевняє адвокат постраждалих. Покусані рідко звертаються до суду. Та й довести їхню правоту досить складно.

Олег Мицик, адвокат постраждалих:
- Люди дуже часто не збирають документів, і не позиваються в силу того, що їм нема що доводити. Друге - важко доводити, чия це собака була, і як вона це вчинила. Наприклад, люди ховають собак.

Юрист радить усім, кого покусав собака, не опускати рук, а відстоювати своє право на відшкодування збитків.

Олег Мицик, адвокат постраждалих:
- Тобто зафіксувати самі ушкодження. Не стидаючись, звернутися в міліцію і наполягати, щоб зареєстрували відповідну заяву і провели перевірку.

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк.

 

Джерело: НТН

EXMO affiliate program